Így használd

1. Beavatás

(kizárólag szabadtéren végezhető)

Első használat előtt BE KELL AVATNI A DISZKOSZT! Ezt minden edénnyel meg kell tenni az első használat előtt.  Kivétel: ha eleve beavatott sütődiszkoszt vásároltál (díszesek).

Beavatás előtt tisztítsuk meg szappanos vagy mosogatószeres vízzel, de csak a belsejét! Ne áztassuk, a zsanérok alá ne folyjon víz. Ezután teljesen szárazra kell törölni! Kívül-belül alaposan kenjük be zsiradékkal (zsír, olaj, szalonna), majd a diszkoszt NYÍLT lángba kell tenni KINYITOTT ÁLLAPOTBAN, hogy tűz jól járja át minden részét. Akkor jó, amikor ráég a zsiradék (fekete lesz). Ez a fekete szín természetes patina, ami a későbbiekben megóvja az edényt a rozsdásodástól. Lehet egyenetlen, megkophat, sőt időnként meg is kell ismételni a beavatást, ha a rozsda mégis kiütközne.

Rendszeresen kívül-belül olajozzuk is át a diszkoszunkat!

2. Alapanyagok bekészítése

Az edény aljába javasolt alufóliát vagy sütőpapírt helyezni.

 A beavatott diszkoszt rétegezve töltsük meg zöldségekkel: pl. paprika, paradicsom, krumpli, cukkini, padlizsán, gomba, hagyma, stb. Kerüljön rá zsiradék (olaj, vaj, szalonna, stb.), valamint húsféle is: csirkehús, hal, pulykahús, sertésszelet, előpácolt vagy félig főzött csülök stb.

Ki lehet bélelni vékonyan szalonnával is az edényt, akkor erre kerülhet a zöldség. Fűszerezzük, sózzuk ízlés szerint ( pl. bazsalikom, bors, oregánó, rozmaring, kakukkfű stb.: vagyis ami illik a benne lévő ételhez) További receptek a receptek menüpont alatt is találhatóak.

3. Sütés

Helyezzük rá parázsra a lezárt diszkoszt. FIGYELEM!!! PARÁZS és nem nyílt láng (mert azon megég)!Akkor jó a parazsunk, ha egyenletes, halk sistergést hallunk az edényből. Ha hangos rotyogás- zuborgás hallatszik, akkor még túl forró a parazsunk, várjunk egy kicsit az edény ráhelyezésével, vagy kotorjunk ki alóla egy kevés parazsat. Kb. 1- 1,5 óra sütés után készen van az étel. Konyhai sütő esetén: szintén kb. 1-2 órás időtartamra helyezzük a lezárt diszkoszt a kb. 200 fokra beállított sütőbe. Ugyanolyan különleges ízvilágú ételt kapunk ebben az esetben is!

4. Tisztítás

A maradék ételt szedjük ki a diszkoszból. Töröljük teljesen szárazra és tisztára az edényt, vékonyan olajozzuk is be, majd nyitott állapotban akasszuk fel egy kampóra, szellős helyre.

5. Balesetvédelem

Körültekintőek legyünk a használat során, mert a forró edényből a kinyitáskor kicsapódó gőzök, a parázs stb. sérülést okozhatnak. Beavatáskor nem szabad az edény fölé hajolni, mert a zsiradék lángra kaphat. Kisgyermekek nem lehetnek a forró edény közelében. Figyeljünk a sütés-főzéskor általánosságban érvényes balesetvédelmi szabályok betartására!

6. Allergén anyagok

A készítés során napraforgó olajjal és sertészsírral kezeljük a fémek felületét. A sütődiszkosz anyaga szénacél (vas).

Védett tartalom!

Csak júniusban!

Most kedvezünk azoknak, akik szeretik teljesen készen kapni a dolgokat: csak júniusban (!) VISSZAÁLLÍTJUK A BEAVATÁS választásának a lehetőségét!

Keresd a webáruházban, a termékek mellett!

Kedves Látogató!

Arról már lemaradtál, hogy még idén kézhez kapjad a sütődiszkoszod, de semmi nincs veszve! Ha december 23-ig leadod a megrendelésedet, akkor emailben küldünk egy gyönyörű, nyomtatható ajándékkártyát, amit még betehetsz a fa alá! A kész sütődiszkoszod pedig január első felében érkezik majd a megadott címre.