(kizárólag szabadtéren végezhető)
Első használat előtt BE KELL AVATNI A DISZKOSZT! Ezt minden edénnyel meg kell tenni az első használat előtt. Kivétel: ha eleve beavatott sütődiszkoszt vásároltál (díszesek).
Beavatás előtt tisztítsuk meg szappanos vagy mosogatószeres vízzel, de csak a belsejét! Ne áztassuk, a zsanérok alá ne folyjon víz. Ezután teljesen szárazra kell törölni! Kívül-belül alaposan kenjük be zsiradékkal (zsír, olaj, szalonna), majd a diszkoszt NYÍLT lángba kell tenni KINYITOTT ÁLLAPOTBAN, hogy tűz jól járja át minden részét. Akkor jó, amikor ráég a zsiradék (fekete lesz). Ez a fekete szín természetes patina, ami a későbbiekben megóvja az edényt a rozsdásodástól. Lehet egyenetlen, megkophat, sőt időnként meg is kell ismételni a beavatást, ha a rozsda mégis kiütközne.
Rendszeresen kívül-belül olajozzuk is át a diszkoszunkat!
Az edény aljába javasolt alufóliát vagy sütőpapírt helyezni.
A beavatott diszkoszt rétegezve töltsük meg zöldségekkel: pl. paprika, paradicsom, krumpli, cukkini, padlizsán, gomba, hagyma, stb. Kerüljön rá zsiradék (olaj, vaj, szalonna, stb.), valamint húsféle is: csirkehús, hal, pulykahús, sertésszelet, előpácolt vagy félig főzött csülök stb.
Ki lehet bélelni vékonyan szalonnával is az edényt, akkor erre kerülhet a zöldség. Fűszerezzük, sózzuk ízlés szerint ( pl. bazsalikom, bors, oregánó, rozmaring, kakukkfű stb.: vagyis ami illik a benne lévő ételhez) További receptek a receptek menüpont alatt is találhatóak.
Helyezzük rá parázsra a lezárt diszkoszt. FIGYELEM!!! PARÁZS és nem nyílt láng (mert azon megég)!Akkor jó a parazsunk, ha egyenletes, halk sistergést hallunk az edényből. Ha hangos rotyogás- zuborgás hallatszik, akkor még túl forró a parazsunk, várjunk egy kicsit az edény ráhelyezésével, vagy kotorjunk ki alóla egy kevés parazsat. Kb. 1- 1,5 óra sütés után készen van az étel. Konyhai sütő esetén: szintén kb. 1-2 órás időtartamra helyezzük a lezárt diszkoszt a kb. 200 fokra beállított sütőbe. Ugyanolyan különleges ízvilágú ételt kapunk ebben az esetben is!
A maradék ételt szedjük ki a diszkoszból. Töröljük teljesen szárazra és tisztára az edényt, vékonyan olajozzuk is be, majd nyitott állapotban akasszuk fel egy kampóra, szellős helyre.
Körültekintőek legyünk a használat során, mert a forró edényből a kinyitáskor kicsapódó gőzök, a parázs stb. sérülést okozhatnak. Beavatáskor nem szabad az edény fölé hajolni, mert a zsiradék lángra kaphat. Kisgyermekek nem lehetnek a forró edény közelében. Figyeljünk a sütés-főzéskor általánosságban érvényes balesetvédelmi szabályok betartására!
A készítés során napraforgó olajjal és sertészsírral kezeljük a fémek felületét. A sütődiszkosz anyaga szénacél (vas).
Védett tartalom!
Sütődiszkosz addig is vár – ahogy a tűz is, ami mellett majd együtt főzünk. Ne feledd, karácsony előtt minden darab kézzel készül, a rendeléseket érkezési sorrendben teljesítjük, a kapacitásunk erejéig. Most még időben vagy!
A BEAVATÁS választásának a lehetősége még mindig rendelhető! Most kedvezünk azoknak, akik szeretik konyhakészen kapni az eszközöket.
Idén már nem lesz új sütődiszkoszod, mert nem tudunk több rendelést elkészíteni.
Viszont semmi nincs veszve! Kezdjük ezzel a 2026-os évet!
Ha december 23-ig leadod a rendelést, akkor küldünk emailben egy exkluzív, nyomtatható A4-es ajándékkártyát, amit a karácsonyfa alá tehetsz!
Januárban pedig elkészítjük a sütődiszkoszt, fizetned is akkor kell!
Áldott Ünnepet kívánunk,
Judit, Csaba