Gyakran Ismételt Kérdések

Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket, amikkel a legtöbbször találkoztunk eddig.

Kérdés kereső

Miért nem ég oda az étel?

A hő hatására gőz keletkezik, ami ebből a jól záródó edényből nem tud kiszökni, így körben cirkulál.

A zöldségek és húsok saját leve éppen elegendő ahhoz, hogy ez a folyamat működjön.

Csak arra kell figyelni, hogy az elején ne legyen túlságosan forró a parázs.

Ha finom kis rotyogást hallunk az edényből, akkor az azt jelenti, hogy elkezdődik a gőz munkája.

Honnan tudjuk, hogy túl forró a parázs?

Az edényből zuborgó hangok jönnek ki. Ekkor nagyon gyorsan, és túl sok hőt kap az étel, még mielőtt elég levet eresztene.

Mit kell tenni, ha túl forró a parázs?

Kicsit kotorjuk ki a sütődiszkosz alól. Ha elcsitul az étel „zuborgása” óvatosan visszaadagolhatjuk a parazsat.

Muszáj telerakni az edényt?

Nem.

Ha kevesebb az alapanyag, akkor is finom étel készül a sütődiszkoszunkban.

Mi általában telepakoljuk, és a maradékot eltesszük a következő étkezésre. Ez egy idő- és energiatakarékos megoldás, ráadásul melegítve is isteni finom az étel. Arra kell csak figyelni, hogy ne hagyjuk benne a diszkoszban a maradékot, hanem szedjük ki tároló dobozba.

Mi az a beavatás?

Az első használat előtt az edényt, mivel vasból készült, be kell avatni (kiégetni)

Vagyis zsiradékkal kívül-belül bekenjük, és tűzbe/ tűz fölé helyezzük, amíg feketén rá nem ég a zsír vagy olaj (mint a régi palacsintasütőknél).

Ez a folyamat 5-10 percig tart. Nem kell felizzítani, csak alaposan átforrósítani, hogy jól ráégjen a zsír.

Ezt egyszer kell csak megcsinálni. Nagyon fontos: kérünk, hogy tartsd be az általánosan érvényes balesetvédelmi szabályokat: ne hagyd magára a tüzet, ne engedj kicsi gyermeket a forró sütődiszkosz közelébe! Ha magadnak avatod be a diszkoszt, ne hajolj az edény fölé a folyamat közben, hogy ha lángra kap a zsiradék, ne okozzon sérülést. Csak szabadban végezhető a beavatás!

Gyakran kell nyitogatni az edényt?

Egyáltalán nem. Ha telepakoltad, tedd a parázsra vagy a tűzhelybe, és hagyd békén egy-másfél óráig. Csak a füleddel ügyelj a folyamatra!

Ha kinyitod az edényt, arra figyelj, hogy az edényből hirtelen gőz csaphat ki, ezért soha ne hajolj hozzá túl közel és a kezedre is vigyázz!

Hogyan tároljuk?

Tisztítás után szárazra kell törölni, majd kicsit átzsírozva-olajozva, nyitott állapotban például egy kampóra akasszuk fel a kamrába, vagy más, jól szellőző helyre.

Konyhai elektromos tűzhelyben is használható? És gáztűzhelyben? Kemencében? Cserépkályhában?

Igen!!!!

Mikrohullámú sütőbe betehetem?

NEM!!!  SOHA!!!!

Vegetáriánus étel is készülhet benne?

Hát persze! A zöldségek és fűszerek aromája átjárja egymást, és intenzív, friss ízélményt varázsol a sütődiszkoszunkba. Kifejezetten ajánljuk vegetáriánusok részére is!

Mit tegyek, ha mégis berozsdásodik?

Ez előfordulhat, főleg, ha nem tettük el elég gondosan, vagy véletlenül víz érte. Ilyenkor jól dörzsöljük át homokkal, majd avassuk be újra a sütődiszkoszt.

Be kell-e takarni parázzsal?

Nem. Elég csak rátenni a parázsra. Ha betakarjuk, túl sok hőt kap és megéghet.

Mivel vegyem ki a parázsból?

Konyharuha, kampó, fakanál nyele. A fogója nem forróbb, mint egy hagyományos edényé a konyhai főzés közben. Vigyázz! Jól be legyen zárva amikor megemeled, hogy ki ne boruljon a finom étel, pont mikor már végre készen lett!

„Azért diszkosz, mert el kell dobni, és visszajön?”

Nem. Az a bumeráng.

Védett tartalom!