Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket, amikkel a legtöbbször találkoztunk eddig.
A Sütődiszkosz egy könnyű, mégis tartós vaslemez sütőedény, amely a hagyományos ízeket a modern konyha egyszerűségével ötvözi.
Használhatod parázson, kemencében vagy sütőben – zárt, sajátságos kialakítása megőrzi az ételek természetes nedvességét és aromáit. Egy kézműves eszköz, ami lassan, de biztosan visszahozza az ételkészítés valódi élményét.
A sütődiszkosz gömbölyded kialakítása a kulcs! Egy ”zárt rendszerként” működik: a hő hatására keletkező gőz nem tud kiszökni az edényből, így körkörösen kering és egyenletesen párolja az ételt. A zöldségek és húsok saját leve tökéletesen elegendő ehhez a folyamathoz – nem kell hozzá külön víz, csak egy kis zsiradék.
Ha finoman, egyenletesen „rotyog” az étel, akkor minden rendben, a gőz dolgozik. Ez a halk, finom hang a legjobb barátod.
NEM! Van az illeszkedésnél egy kicsi játéka a két „félgömbnek”, ahol a plusz gőz ki tud szivárogni, azonban ez az intenzív ízeket nem befolyásolja.
Ha az edényből zuborgó, erőteljes hangok hallatszanak ki, az annak a jele, hogy túl sok hőt kap az étel – még mielőtt elég levet eresztene. Ilyenkor az alján lévő alapanyag könnyen odakap, és elveszhet az a finom, lassú párolódás, ami a sütődiszkosz lényege.
Konyhai sütőben biztosan nem fog leégni, a főzőlapot is jól be tudjuk állítani a megfelelő hőfokra. Azonban a parázsnál vagy kemencénél már figyelni kell az elején! Az első 10-15 percben gyakran hallgassuk meg, hogy mit üzen a sütődiszkosz hangja. Ha túl erőteljes, akkor kotorjunk ki egy kis parazsat alóla, amíg vissza nem jön a finom rotyogás hangja. Kemencénél, grillezőnél szintén figyeljük ezeket a hangokat. Szükség esetén inkább kukkantsunk be kicsit az edénybe, hogy minden rendben van-e. Az első néhány használat után már megjön majd a szükséges rutin!
Egyszerűen kicsit kotorjuk ki a parazsat a sütődiszkosz alól. Pár perc múlva hallgatódzunk: ha az étel zuborgása elcsendesedik, visszatér a kívánt, finom rotyogáshoz, akkor rendben vagyunk. Ha szükséges, később óvatosan vissza is adagolhatjuk majd a parazsat a sütődiszkosz alá.
Nem muszáj. Akkor is finom étel készül, ha csak kevés hozzávalót teszünk bele.
Mi általában telepakoljuk, és a maradékot eltesszük másnapra – ezzel időt és energiát spórolunk, és a melegített étel is fantasztikusan finom marad. Fontos: a maradékot mindig szedjük ki az edényből, ne hagyjuk benne kihűlni, hanem rakjuk át egy ételtároló dobozba.
Mi azt szoktuk javasolni, hogy eggyel nagyobbat, mint ahányan általában használják majd.
Első használat előtt, mivel a sütődiszkosz vasból készült, be kell avatni, más szóval ki kell égetni.
Vagyis kenjük be kívül-belül zsiradékkal (pl. sertészsírral vagy olajjal), majd kinyitott állapotban tegyük tűz fölé szájával lefelé. Addig hagyjuk ott, amíg feketén rá nem ég a zsír – mint a régi palacsintasütőknél. Ez kb. 10–15 perc, nem kell izzóra hevülnie, csak jól átforrósodni.
Csak egyszer kell megcsinálni, utána már használatra kész. A kiégetés idővel megkophat, ez természetes dolog. Ha azonban rozsda ütközne ki a sütődiszkoszon, akkor a rozsda eltávolítása után újra be kell avatni.
Biztonsági figyelmeztetés:
Egyáltalán nem! Ha telepakoltad, tedd a parázsra vagy a sütőbe, és hagyd békén legalább 1–1,5 órára.
Ha mégis kinyitnád, óvatosan tedd: forró gőz csaphat ki, ezért
soha ne hajolj közel az edényhez, és a kezedre is figyelj!
Tisztítás után szárazra kell törölni, majd kenjük át vékonyan zsírral vagy olajjal. Tárold nyitott állapotban, például egy kampóra akasztva, egy jól szellőző helyen.
Igen, bátran! Elektromos főzőlapon, gáztűzhelyen, kemencében és akár cserépkályhában is használható.
Nem! Soha! A sütődiszkosz vasból készült, ezért mikróba tenni tilos és veszélyes!
Természetesen! A zöldségek és fűszerek aromája átjárja egymást, és intenzív, friss ízélményt varázsol a sütődiszkoszunkba. Kifejezetten ajánljuk vegetáriánusoknak, ha új ízeket akarnak felfedezni!
Ez néha előfordulhat, ha nem elég gondosan tároltuk, vagy véletlenül víz érte. Dörzsöljük át homokkal vagy drótkefével, majd avassuk be újra, ugyanúgy, mint az első használat előtt. Utána újra teljes értékűen használható.
Nem. Elég, ha csak ráteszed a parázsra. Ha betakarod, túl sok hőt kaphat, és az étel könnyen megéghet.
egy esetben érdemes mégis betakarni: amikor már szinte kész az étel, akkor kicsit ráhúzhatjuk a parazsat a tetejére is, hogy ott is piruljon kicsit (max. 10-15 perc a végén!)
Használhatsz edényfogót, kampót, piszkavasat vagy akár fakanál nyelét. A fogója nem forróbb, mint egy hagyományos edényé, de azért legyél óvatos.
Fontos: mielőtt megemeled, ellenőrizd, hogy jól zárva van-e a sütődiszkosz, nehogy kiboruljon a finom étel, mikor végre elkészült!
Copyright 2021-2025 © Minden jog fenntartva
Védett tartalom!
Kezdjük az alapoknál! 7 recept, kenyértől a káposztás csülökig.
Arról már lemaradtál, hogy még idén kézhez kapjad a sütődiszkoszod, de semmi nincs veszve! Ha december 23-ig leadod a megrendelésedet, akkor emailben küldünk egy gyönyörű, nyomtatható ajándékkártyát, amit még betehetsz a fa alá! A kész sütődiszkoszod pedig január első felében érkezik majd a megadott címre.