Gyakran Ismételt Kérdések

Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket, amikkel a legtöbbször találkoztunk eddig.

Kérdés kereső

Mi az a sütődiszkosz?

A Sütődiszkosz egy könnyű, mégis tartós vaslemez sütőedény, amely a hagyományos ízeket a modern konyha egyszerűségével ötvözi.
Használhatod parázson, kemencében vagy sütőben – zárt, sajátságos kialakítása megőrzi az ételek természetes nedvességét és aromáit. Egy kézműves eszköz, ami lassan, de biztosan visszahozza az ételkészítés valódi élményét.

Miért nem ég oda az étel a sütődiszkoszban?

A sütődiszkosz gömbölyded kialakítása a kulcs! Egy  ”zárt rendszerként” működik: a hő hatására keletkező gőz nem tud kiszökni az edényből, így körkörösen kering és egyenletesen párolja  az ételt. A zöldségek és húsok saját leve tökéletesen elegendő ehhez a folyamathoz – nem kell hozzá külön víz, csak egy kis zsiradék.

 
Fontos: az elején ne legyen túl forró a parázs!

Ha finoman, egyenletesen „rotyog” az étel, akkor minden rendben, a gőz dolgozik. Ez a halk, finom hang a legjobb barátod.

Ha annyira szorosan záródik, nem lesz túlnyomás?

NEM! Van az illeszkedésnél egy kicsi játéka a két „félgömbnek”, ahol a plusz gőz ki tud szivárogni, azonban ez az intenzív ízeket nem befolyásolja.

Honnan tudjuk, hogy túl forró a parázs?

Ha az edényből zuborgó, erőteljes hangok hallatszanak ki, az annak a jele, hogy túl sok hőt kap az étel – még mielőtt elég levet eresztene. Ilyenkor az alján lévő alapanyag könnyen odakap, és elveszhet az a finom, lassú párolódás, ami a sütődiszkosz lényege.

Hogyan kerüljük el az odaégést?

Konyhai sütőben biztosan nem fog leégni, a főzőlapot is jól be tudjuk állítani a megfelelő hőfokra. Azonban a parázsnál vagy kemencénél már figyelni kell az elején! Az első 10-15 percben gyakran hallgassuk meg, hogy mit üzen a sütődiszkosz hangja. Ha túl erőteljes, akkor kotorjunk ki egy kis parazsat alóla, amíg vissza nem jön a finom rotyogás hangja. Kemencénél, grillezőnél szintén figyeljük ezeket a hangokat. Szükség esetén inkább kukkantsunk be kicsit az edénybe, hogy minden rendben van-e. Az első néhány használat után már megjön majd a szükséges rutin!

Mit kell tenni, ha túl forró a parázs?

Egyszerűen kicsit kotorjuk ki a parazsat a sütődiszkosz alól. Pár perc múlva hallgatódzunk: ha az étel zuborgása elcsendesedik, visszatér a kívánt, finom rotyogáshoz, akkor rendben vagyunk. Ha szükséges, később óvatosan vissza is adagolhatjuk majd a parazsat a sütődiszkosz alá.

Muszáj telerakni az edényt?

Nem muszáj. Akkor is finom étel készül, ha csak kevés hozzávalót teszünk bele.
Mi általában telepakoljuk, és a maradékot eltesszük másnapra – ezzel időt és energiát spórolunk, és a melegített étel is fantasztikusan finom marad. Fontos: a maradékot mindig szedjük ki az edényből, ne hagyjuk benne kihűlni, hanem rakjuk át egy ételtároló dobozba.

Mekkora méretet válasszak?

Mi azt szoktuk javasolni, hogy eggyel nagyobbat, mint ahányan általában használják majd.

Mi az a beavatás?

Első használat előtt, mivel a sütődiszkosz vasból készült, be kell avatni, más szóval ki kell égetni.

Vagyis kenjük be kívül-belül zsiradékkal (pl. sertészsírral vagy olajjal), majd kinyitott állapotban tegyük tűz fölé szájával lefelé. Addig hagyjuk ott, amíg feketén rá nem ég a zsír – mint a régi palacsintasütőknél. Ez kb. 10–15 perc, nem kell izzóra hevülnie, csak jól átforrósodni.

Csak egyszer kell megcsinálni, utána már használatra kész. A kiégetés idővel megkophat, ez természetes dolog. Ha azonban rozsda ütközne ki a sütődiszkoszon, akkor a rozsda eltávolítása után újra be kell avatni.

Biztonsági figyelmeztetés:

  • Soha ne hagyd magára a tüzet!
  • Kisgyereket ne engedj a forró edény közelébe!
  •  Ne hajolj az edény fölé, mert a zsiradék lángra kaphat!
  •  A beavatást mindig szabadban végezd! Mindig tartsd be az általános balesetvédelmi szabályokat!

Gyakran kell nyitogatni az edényt?

Egyáltalán nem! Ha telepakoltad, tedd a parázsra vagy a sütőbe, és hagyd békén legalább 1–1,5 órára.

Hallgass rá az elején:
a finom rotyogás azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben.

Ha mégis kinyitnád, óvatosan tedd: forró gőz csaphat ki, ezért

soha ne hajolj közel az edényhez, és a kezedre is figyelj!

Hogyan tároljuk?

Tisztítás után szárazra kell törölni, majd kenjük át vékonyan zsírral vagy olajjal. Tárold nyitott állapotban, például egy kampóra akasztva, egy jól szellőző helyen.

Használhatom konyhai tűzhelyen, kemencében, cserépkályhában?

Igen, bátran! Elektromos főzőlapon, gáztűzhelyen, kemencében és akár cserépkályhában is használható.

Mikrohullámú sütőbe betehetem?

Nem! Soha! A sütődiszkosz vasból készült, ezért mikróba tenni tilos és veszélyes!

Készíthető benne vegetáriánus étel?

Természetesen! A zöldségek és fűszerek aromája átjárja egymást, és intenzív, friss ízélményt varázsol a sütődiszkoszunkba. Kifejezetten ajánljuk vegetáriánusoknak, ha új ízeket akarnak felfedezni!

Mit tegyek, ha berozsdásodik?

Ez néha előfordulhat, ha nem elég gondosan tároltuk, vagy véletlenül víz érte. Dörzsöljük át homokkal vagy drótkefével, majd avassuk be újra, ugyanúgy, mint az első használat előtt. Utána újra teljes értékűen használható.

Be kell takarni parázzsal?

Nem. Elég, ha csak ráteszed a parázsra. Ha betakarod, túl sok hőt kaphat, és az étel könnyen megéghet.

Praktika:

egy esetben érdemes mégis betakarni: amikor már szinte kész az étel, akkor kicsit ráhúzhatjuk a parazsat a tetejére is, hogy ott is piruljon kicsit (max. 10-15 perc a végén!)

Mivel vegyem ki a parázsból?

Használhatsz edényfogót, kampót, piszkavasat vagy akár fakanál nyelét. A fogója nem forróbb, mint egy hagyományos edényé, de azért legyél óvatos.
Fontos: mielőtt megemeled, ellenőrizd, hogy jól zárva van-e a sütődiszkosz, nehogy kiboruljon a finom étel, mikor végre elkészült!

Védett tartalom!

MÁJUSBAN AJÁNDÉK RECEPTFÜZET A SÜTŐDISZKOSZHOZ!

Kezdjük az alapoknál! 7 recept, kenyértől a káposztás csülökig.

Fontos: Mindenképpen tedd a kosárba mert utólag nem tudjuk hozzáadni a rendeléshez! Egy rendeléshez egy RECEPTFÜZETET adunk ajándékba.

Kedves Látogató!

Arról már lemaradtál, hogy még idén kézhez kapjad a sütődiszkoszod, de semmi nincs veszve! Ha december 23-ig leadod a megrendelésedet, akkor emailben küldünk egy gyönyörű, nyomtatható ajándékkártyát, amit még betehetsz a fa alá! A kész sütődiszkoszod pedig január első felében érkezik majd a megadott címre.